Вівторок, 08 вересня 2020 08:24

Міжнародний день грамотності

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

      Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб збудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності — однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

       З цієї нагоди учні І курсу переглянули презентацію з теми та написали тематичний диктант.

     Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Він підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті. За даними ЮНЕСКО щонайменше 750 млн молодих людей і дорослих все ще не вміють читати і писати, а 250 млн дітей не мають можливості отримати базові навички читання і письма. Ситуацію значно погіршила криза COVID-19. Дитячий фонд ООН UNICEF оприлюднив звіт згідно з яким, під час пандемії третина дітей у всьому світі, а це 463 мільйони дітей, не отримали доступ до дистанційного навчання після закриття шкіл через пандемію коронавірусу. Наслідки цієї глобальної освітньої кризи будуть відчуватися ще не одне десятиріччя. Загалом же закриття шкіл в період пандемії торкнулося 1,5 мрд школярів.

      Міжнародний день грамотності (ILD) 2020 присвячено «Навчанню грамотності та подоланню неграмотності в умовах кризи COVID-19 поза її межами», а також ролі викладачів та змінам в педагогіці. Тему буде висвітлено через стратегію навчання протягом всього життя, тому в фокусі буде молодь і дорослі. Криза Covid-19 стала яскравим нагадуванням про існуючий розрив між політичним дискурсом та реальністю, який існував ще в епоху до Covid-19 і негативно впливав на навчання молоді та дорослих з низьким рівнем грамотності. Під час розгортання кризи Covid-19 у багатьох країнах програми подолання неграмотності дорослих були або взагалі відсутні, або призупинилися, або обмежилися ліченими курсами по ТБ чи просто неба.

IMG 20200908 105508 304 IMG 20200908 105553 231IMG 20200908 105559 366

Прочитано 315 разів